Därför väljer styrelseproffset att ha en Executive Speaking Partner

Därför väljer styrelseproffset att ha en Executive Speaking Partner

Vad fick dig att först anlita en extern speaking partner?
Jag var ny i rollen som chef och inom en ny bransch. Då var det otroligt skönt att få tillgång till någon som stöttade och utmanade mig konstant, och som sparrade mig till att gå utanför min bekvämlighetszon. Slutresultatet var att jag levererade affärsnytta samtidigt som jag utvecklade mig själv. Det var uppstarten till ett långt och väldigt lyckat samarbete. Att jag är kund än idag säger ju någonting om nyttan jag har av vårt samarbete.

Varför föll valet på just Executive Speaking Partner?
Kombinationen av att de är både management- och kommunikationskonsulter och även terapeuter är fenomenal för att du ska kunna prestera på topp och samtidigt må bra. Du får stöd och hjälp i både yrkesmässiga och personliga frågor.

Vad ger det dig?
Det är otroligt skönt att alltid ha någon som stöttar och utmanar mig att få ut det bästa av mig. Under åren har jag stått inför många vägval och svåra situationer. Med Executive Speaking Partners hjälp har jag klarat av dessa på ett mycket bättre sätt än jag annars hade kunnat göra. Jag har ett väldigt stort förtroende för dem och jag har lärt mig mängder om olika metoder och angreppssätt. 

Hur ser ert samarbete ut rent konkret?
Vi har möten ca 2 timmar per månad och däremellan kan jag ringa och maila för att bolla kortare saker. Min känsla är att jag alltid kan ringa, de finns alltid där.

Foto: Nya Åland

Kan du lite kort beskriva din bakgrund?
Jag är ekonomimagister och auktoriserad försäkringsmatematiker i grunden. Jag har jobbat i ledningen för en försäkringsbolagsgrupp i olika roller och som vd under många år. Idag sitter jag i ett antal styrelser och är konsult inom bank och försäkring. 

Kan du ge konkreta exempel där du haft stor hjälp av Executive Speaking Partner? 
Framförallt i styrelsearbetet, som var nytt för mig. De faciliterade även workshops med styrelse och ledning. Jag lärde mig jättemycket på det arbetet och det var en fantastisk grund som senare har lett in mig på min andra karriär: styrelsearbete. 

Att sitta i styrelsen i stora bolag gör att man blir en offentlig person. Då är det viktigt med professionellt stöd – inte minst i form av mediehantering och varumärkesstrategi, som Executive Speaking Partner är experter på. 

Efter många år av samarbete och noggrann analys, har vi förädlat vad som är mitt personliga varumärke – det jag erbjuder och hur jag för fram det. 

Det har funnits tillfällen med väldigt mycket dramatik och snabba kast, och jag är väldigt nöjd och stolt över hur jag har lyckats hantera dem. Med Executive Speaking Partner i ryggen känner jag mig aldrig ensam i min yrkesroll. 

Foto: Nya Åland

Har du någon solskenshistoria från ert samarbete?
Många! Bland annat när jag som ny styrelseordförande fick hantera en rättsprocess och hamnade i ett mediedrev. Det var en riktigt tuff utmaning och det var enormt skönt att ha Executive Speaking Partner som stöd, både i strategiska frågor och med mediehanteringen.

Executive Speaking Partner är också utbildade terapeuter. Har du haft nytta av det?
Verkligen! Det långa samarbetet med Executive Speaking Partner har varit en väldigt utvecklande resa även på det personliga planet. Jag har lärt mig hur jag fungerar som människa och vem jag är på djupet. Från att ha haft väldigt stora krav på mig själv och varit självkritisk, är jag på en helt annan plats idag. Sen har jag lärt mig mycket om psykologi på kuppen, vilket jag har användning av i många sammanhang.

De får ut mig ur min bekvämlighetszon på ett sätt som gör att jag presterar ännu bättre, och som leder till utveckling som jag är glad över efteråt. Även om det kan vara sjukt jobbigt under tiden…

Vad är det som är speciellt med Executive Speaking Partner, tex jämfört med en renodlad terapeut eller coach?
Det unika är just kombinationen av att de är både erfarna management- och kommunikationskonsulter och även terapeuter. De spänner över ett brett kompetensområde och hjälper en att kunna prestera på topp till företaget och samtidigt utvecklas och må bra som människa. 

”Att må bra själv och ha balans i livet utanför yrkeslivet har hjälpt mig väldigt mycket.” Foto: Astrid Olhagen